De Versfabriek - Nijmegen

Het assortiment bij VanLokaalVoorLokaal is lokaal geproduceerd of geteeld in een straal van 50 kilometer rondom Wijchen

Een bijzonder zwamverhaal

Versfabriek in Nijmegen is een bijzondere onderneming die zich bezighoudt met de teelt van oesterzwammen. Oprichter Ruud Klep studeerde biologie en wilde in Nijmegen zijn eigen droom waar maken met zijn onderneming Versfabriek, een moderne variant van landbouw in de stad.

Versfabriek kweekt met lokaal organisch afval lokale producten in Nijmegen. Hiervoor verzamelt het bedrijf koffiedrab bij zorginstellingen en lokale horecagelegenheden in de stad. Deze koffiedrab wordt vermengd met water, kalk en koffieschilletjes, een afvalproduct uit de koffiebranderij, en natuurlijk oesterzwamsporen. Dit mengsel is het groeisubstraat, dat in worstvormige kunststof zakken wordt opgehangen in speciale groeicontainers. Hierop worden vervolgens de oesterzwammen gekweekt. Het substraat-restafval gaat naar de afvalenergiecentrale ARN waar het weer wordt gebruikt voor biogas en compost. De oesterzwammen vinden hun weg terug naar de stad en komen terecht op het menu van cafés, restaurants en zorginstellingen. Voor afnemers dus een bijzonder en circulair product, dat precies past in het principe ‘van lokaal voor lokaal’.

In de basis is het kweken van oesterzwammen milieuvriendelijk en zonder bestrijdingsmiddelen of andere chemische stoffen. De Nijmeegse veganistische topkok Emile van der Staak van Restaurant De Nieuwe Winkel ontwikkelde voor Versfabriek een aantal afgeleide producten op basis van oesterzwammen: de Urbanburger, de Zwambal (bitterbalvariant) en de Zwamkroket. Met deze vegetarische snackproducten wil Versfabriek ook de lokale horeca en zorginstellingen bedienen.

Ruud Klep’s droom om op basis van afval de stad Nijmegen te voorzien van verse producten voor de lokale markt, gaat hiermee in vervulling. Naast de teelt van andere paddenstoelen en afgeleide producten, wil hij ook graag met andere circulaire voedingsondernemers in een coöperatie onder de naam Versfabriek samenwerken.

“In een lokale context met lokale grondstoffen op circulaire basis voor lokale afnemers voedingsproducten maken. Puur van lokaal voor lokaal!”

Pluspunten

  • Lokale afvalreductie
  • Lokale voedselproductie
  • Circulair productieproces
  • Duurzaam
  • Kleinschalig en betrokken
  • Verse en lekkere producten
  • Door topkok ontwikkeld
  • Hoog ‘feel good’ gehalte
  • Corporate storytelling voor afnemers
  • Werkervaringsplek

Bestellen

Is uw interesse gewekt en wilt u contact over de mogelijkheden om de producten van deze teler te bestellen? Neem dan contact met ons op middels het contactformulier of bel ons op 024 – 764 07 07.

Contactgegevens

Versfabriek
Wezenlaan 69
6531 MK Nijmegen
T: 06 502 45 419
M: contact@versfabriek
www.versfabriek.nl

Kwekerij (op afspraak):
Sancta Maria
Bredestraat 168-170
6543 ZZ Nijmegen